Καλώς ήρθατε στο blog
των ανακαινίσεων...
  • 210.7516.111
  • 210.7516.222
  • 210.7516.722
  • 6977.004 634 cosmo

Μονωσεις - Θερμοπροσοψη κτιριων

Γενικά μόνωση ονομάζεται οποιαδήποτε διαδικασία ή κατασκευή προστασίας του κτιρίου από τις περιβάλλουσες σε αυτό συνθήκες, όπως είναι οι υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, η υγρασία, οι ήχοι κτλ. H anakainisi διαθέτει πιστοποιημένους τεχνικούς για την σωστή τοποθέτηση οποιουδήποτε τύπου μόνωσης.

Η μόνωση αυτή μπορεί να είναι:

Ηχομόνωση


Ουσιαστικά αφορά στην προστασία τμήματος ή του συνόλου ενός κτιρίου από τους διάφορους ήχους. Οι ήχοι διακρίνονται σε κτυπογενείς και αερόφερτους. Κτυπογενείς είναι ήχοι που προκύπτουν από το χτύπημα δύο σωμάτων, όπως είναι για παράδειγμα το περπάτημα, ο ήχος ενός μηχανήματος  που είναι στο πάτωμα, το σύρσιμο, η πτώση ενός αντικειμένου στο δάπεδο, το κλείσιμο μιας πόρτας κτλ. Αντίθετα αερόφερτοι ήχοι είναι αυτοί που μεταφέρονται μέσω του αέρα, όπως οι φωνές, η μουσική, ή οι ήχοι περιβάλλοντος. Για να ηχομονώσουμε το σπίτι μας από τους κτυπογενείς ήχους η συνηθέστερη λύση είναι η δημιουργία κολυμβητικού δαπέδου, η τοποθέτηση δηλαδή ενός ευκάμπτου ηχομονωτικού φύλλου μεταξύ πλάκας και δαπέδου. Για τους αερόφερτους ήχους υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από απορροφητικά υλικά για την επένδυση των εσωτερικών τοίχων.

Στεγανοποιήση (ταρατσών, υπογείων, τοιχίων …)


Η υγρασία είναι άλλο ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά σπίτια. Η υγρασία εμφανίζεται στους τοίχους με φούσκωμα, ξεφλούδισμα των σοβάδων και μούχλα. Μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στα δομικά υλικά, ρωγμές στα τοιχία (σε περιπτώσεις παγετού) σπατάλη  αλλά και προβλήματα υγείας εξαιτίας της εισπνοής βακτηριδίων και σπόρων από μύκητες.
Η υγρασία οφείλεται στη μακροχρόνια διείσδυση νερού εξωτερικά είτε από την διείσδυση των υδρατμών εσωτερικά, αλλά και από τις ζημιές που έχει υποστεί περιμετρικά στα θεμέλια το στεγανωτικό φράγμα των θεμελίων που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και να μην υπάρχει καθόλου.
Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της υγρασίας αρκεί αυτός που θα αναλάβει την αντιμετώπιση της υγρασίας να είναι γνώστης του αντικειμένου!
Η εξυγίανση του τοίχου πραγματοποιείται με ενέσεις στο εσωτερικό του τοίχου. Το μονωτικό υλικό περνάει από τις τρύπες που ανοίγονται και απλώνεται ομοιόμορφα στο εσωτερικό του τοίχου.
Η στεγανοποίηση γίνεται με εξωτερική μόνωση, μόνο στα δύσκολα σημεία (κάτω από ταράτσες ή πάνω στα θεμέλια) η στεγανοποίηση γίνεται εσωτερικά.
Η εσωτερική μόνωση ξεκινά από τα χαμηλότερα σημεία και  επεκτείνεται μέχρι και 30 με 50 εκατοστά από την προβληματική περιοχή.

Θερμομόνωση (εσωτερική ή εξωτερική)


Η θερμομόνωση βοηθάει στην ελαχιστοποίηση της ενέργειας (θερμικής) που ανταλλάσσει το κτίριο μας με το περιβάλλον και ο ορθός τρόπος τοποθέτησης της είναι εξωτερικά, εκτός από περιπτώσεις που αυτό είναι πολύ δύσκολο ή αδύνατο να γίνει όποτε και τοποθετείται εσωτερικά (ανεστραμμένη μόνωση). Η θερμομόνωση της ταράτσας μπορεί να γίνει με διάφορα θερμομονωτικά υλικά, τα οποία χαρακτηρίζονται από τον  συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας ( λ ). Όσο πιο χαμηλό είναι το λ τόσο καλύτερο είναι το θερμονωτικό υλικό. Η θερμική απόδοση στα μονωτικά υλικά εξαρτάται και από το πάχος τους. Όσο μεγαλύτερο είναι το πάχος τόσο μεγαλύτερη θερμική αντίσταση προσφέρουν τα μονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται. Τα κυριότερα υλικά είναι:

   Εξηλασμένη πολυστερίνη

♦   Διογκωμένη πολυστερίνη

♦   Πετροβάμβακας

♦   Υαλοβάμβακας

♦   Ανακλαστικά φύλλα

♦   Θερμομονωτικά πλακίδια

Σήμερα η πιο διαδεδομένη προστασία είναι η τοποθέτηση εξωτερικής θερμοπρόσοψης.

Η θερμοπρόσοψη επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση θερμομονωτικών blocks, σε διάφορα πάχη, στα εξωτερικά τοιχία του κτιρίου. Στη συνέχεια η επιφάνεια σοβατίζεται και βάφεται. Η διαδικασία αυτή έχει σημαντικά πλεονεκτήματα και οφέλη τόσο σε ενεργειακό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, όπως:

  • Εξοικονόμηση ενέργειας (θέρμανσης-ψύξης) έως 60%
  • Προστασία της εξωτερικής τοιχοποιίας από τη βροχή και την υγρασία
  • Προστασία των δομικών στοιχείων των κτιρίων από τις θερμοκρασιακές μεταβολές και συμπυκνώσεις υδρατμών
  • Βελτίωση της θερμικής άνεσης των κτιρίων, αύξηση της θερμοχωρητικότητας των δομικών στοιχείων και εξάλειψη των θερμογεφυρών
  • Τα έγχρωμα τελικά επιχρίσματα είναι αντιστατικά, αντιμυκητιακά δεν ρηγματώνουν, προσφέρονται σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και επιφανειών, δίνοντας ελευθερία και ευελιξία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της κατασκευής
  • Χαμηλό κόστος συντήρησης (βαφή μετά τα 25 έτη)

-----------------------------------------------------------

Follow anakainisi on social media

        

----------------------------------------------------