Καλώς ήρθατε στο blog
των ανακαινίσεων...
  • 210.7516.111
  • 210.7516.222
  • 210.7516.722

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ: Λευκο Χρωμα

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ: Λευκό Χρώμα

Το λευκό είναι στην πραγματικότητα το αντικείμενο διαφωνιών μεταξύ διακοσμητών και ειδικών. Πολλοί υποστηρίζουν πως είναι χρώμα και μάλιστα με πολλές αποχρώσεις. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν πως δεν είναι χρώμα αλλά το οπτικό αποτέλεσμα που προκύπτει έπειτα από τη μίξη όλων των  χρωμάτων, όπως μπορεί κανείς να δει αν περιστρέψει γρήγορα των τροχό τον χρωμάτων. Οπότε και λαμβάνει ανάλογους χαρακτηρισμούς όπως καθαρό, αγνό, φωτεινό, ψυχρό ή θερμό αλλά και άψυχο. 


Γιατί να χρησιμοποιήσω το λευκό...

  Το λευκό χρώμα αποτελεί έναν ουδέτερο καμβά που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε το στυλ που θέλουμε σε αυτόν. Μπορούμε επίσης να αλλάζουμε τη διακόσμηση του σπιτιού συχνά ανάλογα με την εποχή ή τη μόδα, με πολύ μικρές κάθε φορά παρεμβάσεις. Θα μπορούσαμε τοποθετώντας διαφορετικού χρώματος ή θέματος αξεσουάρ όπως μαξιλάρια, ριχτάρια, χαλάκια, μικροδιακοσμητικά, κάδρα ή έργα τέχνης  να μεταβάλουμε τελείως ή να φρεσκάρουμε την διακόσμηση ενός χώρου. 

                

  Το λευκό μπορεί να εξαφανίσει ή να κάνει λιγότερο ορατά στοιχεία του σπιτιού όπως κολώνες, δοκάρια, σωληνώσεις.

                     

  Κανένα άλλο χρώμα δεν έχει τόσες διαφοροποιήσεις όσο το λευκό. Μπορεί να είναι ζεστό και γλυκό, κρύο και καθαρό ή μπορεί και να αλλάζει το χαρακτήρα του κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κατά τη διάρκεια του χρόνου.

       

 

Πώς να χρησιμοποιήσω το λευκό..

 

Πρέπει να προσέξουμε όταν αποφασίσουμε  να εισάγουμε τις αποχρώσεις  του λευκού  στο χρωματολόγιο του σπιτιού μας γιατί αυτό μπορεί να φέρει στο μυαλό μας μία αίσθηση χαλάρωσης και καθαριότητας μπορεί όμως αν δεν επιλέξουμε σωστά να έχουμε και την αίσθηση πως έχουμε ξυπνήσει μέσα σε ένα ιατρικό εργαστήριο.


Απόχρωση λευκού

Μόνο η εταιρία χρωμάτων Benjamin Moore διαθέτει 200 τέτοιες αποχρώσεις. Δεν ταιριάζουν όμως όλα τα λευκά μεταξύ τους. Μόλις επιλέξουμε τις αποχρώσεις που θα θέλαμε, θα πρέπει να βάλουμε δείγματα τους το ένα δίπλα στο άλλο για να διαπιστώσουμε αν πραγματικά ταιριάζουν.
Τα ψυχρά λευκά έχουν σαν βάση τους το μπλε ή το μαύρο. Χρησιμοποιούνται καλύτερα σε πολύ φωτεινούς χώρους επειδή τείνουν να εξουδετερώνουν το πολύ έντονο φως. Αυτές οι αποχρώσεις διαθέτουν δριμύτητα και καθαρότητα ή οποία ταιριάζει σε σπίτια με μοντέρνες γραμμές και minimal διακόσμηση. Αντίθετα τα θερμά λευκά έχουν τόνους κίτρινου, καφέ και κόκκινου και δημιουργούν μία ζεστή ατμόσφαιρα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε νότια δωμάτια για να δώσουν μία απαλή γλυκιά αίσθηση.

             

             


Τεχνητός φωτισμός

Ο φωτισμός των λαμπτήρων παίζει μεγάλο ρόλο στην απόχρωση του λευκού που θα αντανακλάται στο χώρο. Πρέπει να προσέξουμε τι θερμοκρασίας λάμπα θα τοποθετήσουμε στο χώρο καθώς θα επηρεάσει την αίσθηση που μας δίνει. Για παράδειγμα αν έχουμε επιλέξει ένα λαμπερό λευκό και χρησιμοποιήσουμε ψυχρούς λαμπτήρες υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσουμε ένα δωμάτιο σαν ιατρείο. Πριν τοποθετήσετε λοιπόν τις λάμπες σας είναι καλό να κάνετε μερικές δοκιμές με διαφορετικής θερμοκρασίας λαμπτήρες.

Θερμοκρασία Λαμπτήρα (Βαθμοί Kelvin)

2.700 Kelvin – Χρώμα: ήπιο/θερμό λευκό, κιτρινωπό/αναζωογονητικό.

Ιδανικό για καθιστικά και υπνοδωμάτια.

5.000 Kelvin – Χρώμα: λευκότερο/ψυχρό λευκό, απαλό μπλε. Βοηθάει στη συγκέντρωση.

Ιδανικό για χώρους εργασίας και για την κουζίνα.

6.500 Kelvin – Χρώμα: φως ημέρας/ψυχρό μπλε-λευκό.

Χαλαρωτικό, ιδανικό για καθιστικά και διάδρομους.

 

Λευκό και  ξύλο

Η χρήση ξύλινων επιφανειών στο δάπεδο σε συνδυασμό με λευκό χρώμα στου τοίχους μας δίνει μία συνέχεια στο χώρο και δημιουργεί φυγές. Το κλειδί στη χρήση αυτών των δύο βρίσκεται στο τελικό αποτέλεσμα που θέλουμε να δώσουμε στο σπίτι μας. Στην περίπτωση που  επιλέξουμε σκουρόχρωμο ξύλο δίνουμε μια έντονη αντίθεση στο χώρο ή οποία ανάλογα με την απόχρωση του λευκού να μας δώσει πολύ όμορφα αποτελέσματα. Σε αντίθετη περίπτωση με πιο ανοιχτόχρωμα ξύλα και επιλογή της κατάλληλης απόχρωσης του λευκού μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο ήρεμο και ίσως πιο ψυχρής αίσθησης αποτέλεσμα.
Μπορούμε επίσης να βάψουμε ξύλινα έπιπλα ή δάπεδα με λευκά βερνίκια. Αυτό θα δώσει μία αίσθηση σκανδιναβικού ή γαλλικού στυλ.

                

               

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΜΕ ΛΕΥΚΟ ΧΡΩΜΑ

                                                   ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ                                                       

            

            

                                                           ΣΑΛΟΝΙ                                                          

   

            

                                                       ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ                                                       

     

       

                                                          ΚΟΥΖΙΝΑ                                                         

          

          

                                                  ΜΠΑΝΙΟ