Καλώς ήρθατε στο blog
των ανακαινίσεων...
  • 210.7516.111
  • 210.7516.222
  • 210.7516.722

Συμβουλες & Λυσεις

Συμβουλές & Λύσεις

Η αnαkαinisi σας προτείνει μερικά tips & tricks για την καλύτερη λειτουργικότητα και συντήρηση του σπιτιού. Εδώ θα βρείτε αρκετά χρήσιμες πληροφορίες για το καθάρισμα, τις επισκευές ή τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε στο σπίτι σας...

 

Συμβουλές για δάπεδα ..... από αnαkαinisi

1.   Όταν σφουγγαρίζετε το δάπεδο σας χρησιμοποιείτε νεράκι ή κάποιο άλλο απαλό καθαριστικό. Η σφουγγαρίστρα θα πρέπει πάντα να είναι καλά στραγγισμένη.

2.   Για οικολογικό καθάρισμα χρησιμοποιούμε ξύδι το οποίο χαρίζει λάμψη στα πλακάκια. Προσοχή μην το χρησιμοποιείτε σε μαρμάρινες επιφάνειες γιατί τις θαμπώνει.

3.   Οι μαρμάρινες επιφάνειες καθαρίζονται με σκέτο νερό ή με σκόνη σαπουνιού Μασσαλίας σε ζεστό νερό. 

4.   Πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε καλής ποιότητας καθαριστικά υγρά και όχι φθηνά, άγνωστης προελεύσεως.

5.   Τους δύσκολους λεκέδες όπως: μελάνι, λάδι, χρώματα, κ.α. τους καθαρίζετε  με καθαρό ασετόν και μαλακό πανάκι.

6.   Μπορείτε να βάλετε υφασμάτινα προστατευτικά στα πόδια των καρεκλών και των άλλων επίπλων, για να μην γδέρνεται το πάτωμα.

7.   Βάλτε χαλάκι στην είσοδο του σπιτιού σας, ώστε να παρακρατεί την περισσότερη βρωμιά από τα παπούτσια.

8.   Οποιοσδήποτε λεκές ή υγρό πέσει σε πάτωμα laminate το σκουπίζετε αμέσως.

9.   Για τα πατώματα laminate μη χρησιμοποιείτε ποτέ χλωρίνη ή όποιο άλλο με οξέα προϊόν.

10. Για να γυαλίσουμε πάτωμα laminate, υπάρχουν ειδικά καθαριστικά. Μη χρησιμοποιείτε κερί ή οποιαδήποτε άλλα υγρά.

11. Στα πατώματα laminate μη χρησιμοποιείτε μηχάνημα τριψίματος. Το πάτωμα laminate δεν τρίβεται και δεν λουστράρεται.

 

Συμβουλές για  υδραυλικά ….. από αnαkαinisi

1.   Για βουλωμένους νεροχύτες με λίπη, μπορείτε να ρίξετε στο σωλήνα μια κούπα ξύδι και μισή κούπα σόδα μαγειρικής. Το αφήνετε να αφρίσει για 10 λεπτά και μετά ρίχνεται βραστό νερό.

2.   Για την απολύμανση και την καθαριότητα των σωληνώσεων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισή κούπα ξύδι και μισή κούπα σόδα.

3.   Αν δεν μπορείτε να ξεβιδώσετε μια βίδα που έχει σκουριάσει, μπορείτε να ρίξετε οποιοδήποτε αναψυκτικό με ανθρακικό (coca cola,7up κλπ) και αμέσως θα λασκάρει.

4.   Αν έχετε τζαμαρία μπάνιου και άλατα ή υπολείμματα σαπουνιού, μπορείτε να τα καθαρίσετε με ένα πανί μαλακό ποτισμένο με BABY OIL. Θα γλιτώσετε για αρκετούς μήνες τους λεκέδες από το σαπούνι και τα άλατα.

5.   Για να διώξετε τους επίμονους λεκέδες από τη λεκάνη της τουαλέτας αδειάστε ένα κουτάκι της κόκα κόλα και αφήστε το να δράσει για μία ώρα πριν πατήσετε το καζανάκι

 

     

Συμβουλές για τέντες ….. από αnαkαinisi

1.   Αν το τεντόπανο σε κάποια σημεία έχει χάσει την αδιάβροχη επίστρωση του, μπορείτε να περάσετε τα σημεία αυτά με διαφανές σπρέι υγρής σιλικόνης, που θα το βρείτε στα χρωματοπωλεία.

2.   Αν το τεντόπανο σας έχει τρυπήσει σε κάποιο σημείο, μπορείτε να το ράψετε με ένα κομμάτι καραβόπανο μεγαλύτερο από την τρύπα που υπάρχει.

 

Συμβουλές για τον κήπο ….. από αnαkαinisi

1.   Αν έχει κιτρινίσει το γκαζόν σας σε κάποια σημεία μπορείτε απλά για να πρασινίσει ξανά, να το ραντίσετε με μπύρα.

2.   Για να διώξετε τις μύγες από τον εξωτερικό και τον εσωτερικό χώρο, μπορείτε να φυτέψετε σε μικρά γλαστράκια μαϊντανό και βασιλικό και να τα τοποθετήσετε όπου θέλετε.

3.   Για να απομακρύνετε τις γάτες και τα άλλα ζώα που έρχονται στον κήπο σας και σκαλίζουν τα φυτά, ρίχνετε τριγύρω κόκκους από μαύρο πιπέρι ή σκάβετε λίγο το χώμα και ρίχνετε μερικά μπαλάκια ναφθαλίνη.

4.   Ένα καλό λίπασμα για τα φυτά είναι ο χρησιμοποιημένος καφές φίλτρου, ειδικά για τις τριανταφυλλιές.

5.   Αν θέλετε να δώσετε γυαλάδα και να πλύνετε τα φύλλα των λουλουδιών χρησιμοποιήστε ένα γαλόνι νερού, μισή κούπα σόδα και ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι. Το ανακατεύετε καλά και ψεκάζετε με αυτό. Εκτός από τα φυτά αυτά που έχουν χνουδωτά φύλλα.

6.   Για να διώξετε τα έντομα από τα φυτά και γενικά από τα δέντρα μπορείτε να κάνετε το εξής: χρησιμοποιήστε μια κουταλιά της σούπας υγρό πιάτων και μια κουταλιά σπορέλαιο. Τα ρίχνετε σε ένα γαλόνι νερού και ανακατεύετε καλά. Ψεκάζετε ανά δύο εβδομάδες.

7.   Τα εργαλεία του κήπου πρέπει να είναι καθαρά και τακτοποιημένα. Μπορείτε να λιπαίνετε τα μαχαίρια και τις λάμες κάθε 6 μήνες για να μην σκουριάζουν.

8.   Προμηθευτείτε από ένα γεωπόνο ένα τεστ ph εδάφους και θα σας δείξει πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι το έδαφος στον κήπο σας, ώστε να μπορείτε να φυτέψετε τα σωστά φυτά.

9.   Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα υπολείμματα των φρούτων ή των λαχανικών σας, να τα πολτοποιήσετε και να φτιάξετε το δικό σας οργανικό λίπασμα ή να το ρίξετε στο γκαζόν την ώρα που το κουρεύετε.

10. Βρείτε τον προσανατολισμό στον κήπο σας, ώστε να μπορέσετε να φυτέψετε στα κατάλληλα σημεία τα φυτά που απαιτούν σκιά ή ήλιο, περισσότερη υγρασία ή και προστασία από τον αέρα.

 

Συμβουλές για μάρμαρα ….. από αnαkαinisi

1.   Για τον καθαρισμό των μαρμάρινων επιφανειών χρησιμοποιήστε συχνά ζεστό νερό. Στο ζεστό νερό μπορείτε να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα οινοπνεύματος. Για βαθύτερο καθαρισμό, βάζετε στο νερό λίγη ποσότητα καθαριστικού υγρού με ουδέτερο PH. Η χρήση με χημικά απορρυπαντικά είναι πιθανόν να χαλάσει τα μάρμαρα. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση καυστικών και όξινων διαλυμάτων.

 

Συμβουλές για ελαιοχρωματισμό ….. από αnαkαinisi

1.   Για να καθαρίσετε μικρούς λεκέδες μούχλας από τον τοίχο σκουπίζετε πρώτα με ένα καθαρό πανί, μετά με ένα πανί με χλωρίνη και σκουπίζετε πάλι με στεγνό πανί.

2.   Θέλουν καλό ανακάτεμα όλα τα χρώματα και τα βερνίκια πριν και κατά την διάρκεια της χρήσης τους.

3.   Ο ελαιοχρωματισμός πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασίες 15-30 (Co) βαθμούς κελσίου και ποτέ σε βροχερές μέρες ή πολύ υγρές.

4.   Ο χώρος που θα βάψετε δεν πρέπει να έχει ρεύματα αέρα και σκόνη.

5.   Κολλάτε χαρτοταινία στην άκρη των κουφωμάτων που εφάπτονται με τον τοίχο και τα σοβατεπιά, πριν αρχίσετε την εργασία. Με αυτόν τον τρόπο δεν λερώνετε. Την αφαιρείτε τελειώνοντας την δουλειά σας.

6.   Όταν θέλετε να βάψετε στρώνετε στο πάτωμα χαρτόνια και αν έχει έπιπλα τα σκεπάζετε και αυτά.

7.   Η επιφάνεια που θέλετε να βάψετε θα πρέπει πρώτα να  ξεσκονιστεί και να τριφτεί με γυαλόχαρτο.

8.   Το καλοκαίρι όταν θέλετε να βάψετε εξωτερικά μια επιφάνεια, προσέχετε να μην πέφτει ο ήλιος γιατί το χρώμα μέχρι να στεγνώσει, βράζει και δημιουργούνται φυσαλίδες.

9.   Όταν θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα  από την εργασία πάνω από 15 λεπτά, τα πινέλα θα πρέπει να τα βάλετε σε σακούλα του σούπερ μάρκετ ή στο νερό γιατί θα ξεραθούν.

10. Όταν βάφετε μην περνάτε ποτέ το δεύτερο χέρι αν δεν έχει στεγνώσει το πρώτο.

11. Αν σας περίσσεψε χρώμα, κλείστε καλά το κουτί και αναποδογυρίστε το μια φορά για να μην πετσιάσει το μείγμα.

12. Αφού τελειώσετε την εργασία μην παραλείψετε να πλύνετε καλά τα εργαλεία που χρησιμοποιήσατε. Το πλύσιμο πρέπει να γίνει γρήγορα πριν ξεραθεί το χρώμα. Τα πλαστικά πινέλα πλένονται με άφθονο νερό, ενώ τα βερνικοχρώματα και οι λαδομπογιές με νέφτι ή διαλυτικό.

13. Τα χρώματα δεν πρέπει να τα αποθηκεύετε σε υπόστεγα ανοιχτά ή στην ύπαιθρο γιατί το κρύο και η ζέστη χαλάνε την ποιότητα τους. Ειδικά τα πλαστικά και τα ρελιέφ χρειάζονται προσοχή γιατί στην παγωνιά χαλάνε.

14. Η επιφάνεια που θέλετε να βάψετε δεν πρέπει να έχει σκόνη και λάδια ή άλλες ακαθαρσίες.

15. Βάφετε πρώτα τα ταβάνια και στην συνέχεια τους τοίχους από πάνω προς τα κάτω και στο τέλος τα κουφώματα.

16. Αν κατά τον χρωματισμό λερώσετε το πάτωμα, αφαιρέστε τους λεκέδες εφαρμόζοντας την κατάλληλη μέθοδο ανάλογα με το χρώμα που χρησιμοποιείτε. Πιο αναλυτικά, τα πλαστικά και τις λαδομπογιές τις αφαιρείτε με ύφασμα βρεγμένο με νερό και τις ριπολίνες με ύφασμα εμποτισμένο με διαλυτικό ή νέφτι.

 

Συμβουλές για το τζάκι ….. από αnαkαinisi

1.   Για να ανάψετε το τζάκι σας εύκολα και γρήγορα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν προσάναμμα φλούδα από πατάτα.

 

Συμβουλές για ηλεκτρολογικά ….. από αnαkαinisi

1.   Οι ηλεκτρολογικές εργασίες πρέπει να γίνονται πάντα από αδειούχους ηλεκτρολόγους.

2.   Καλύπτουμε τις πρίζες με ειδικές τάπες όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι.

3.   Αντικαταστήστε τους παλαιούς λαμπτήρες (πυρακτώσεως) με ψυχρής καθόδου ή led, για οικονομικούς λόγους.

4.   Ο θερμοσίφωνας πρέπει να είναι πάντα κλειστός όταν κάνουμε μπάνιο.

5.   Σε χώρους με πολύ υγρασία οι ηλεκτρικές παροχές -γραμμές, θα πρέπει να έχουν διπλή μόνωση και πλαστικό περίβλημα.

6.   Όταν αγοράσετε τον πίνακα του σπιτιού σας, προτιμήστε να είναι πλαστικός. Έχει το πλεονέκτημα της τέλειας ηλεκτρικής μόνωσης και δεν σκουριάζει. Προτιμήστε κάποιον επώνυμο.

 

Συμβουλές για ξυλουργικά ….. από αnαkαinisi

1.   Οι σύνθετες επιφάνειες (μελαμίνη - φορμάικα - βακελίτης) χρειάζονται ειδικό καθαριστικό. Μπορείτε να τα καθαρίσετε πάρα πολύ καλά και με υγρό τζαμιών το οποίο όμως πρέπει να σκουπίσετε αμέσως μετά.

 

Συμβουλές για τα κουφώματα αλουμινίου ….. από αnαkαinisi

1.   Αν θέλετε να καθαρίσετε τα κουφώματα και δεν έχετε κάποιο ειδικό καθαριστικό χρησιμοποιήσετε ήπια απορρυπαντικά, όπως υγρό πιάτων. Μην χρησιμοποιείται σκληρές βούρτσες, γυαλόχαρτα ή οποιοδήποτε άλλα σκληρά αντικείμενα.

2.   Μια φορά το χρόνο πρέπει να ελέγχετε τα λάστιχα η τα βουρτσάκια στεγάνωσης.

 

Συμβουλές για ταπετσαρίες ….. από αnαkαinisi

1.   Μετά από κάθε τοποθέτηση περισσεύουν κάποια κομμάτια ταπετσαρίας. Αυτά είναι καλό να φυλάσσονται έτσι ώστε αν η ταπετσαρία σκιστεί ή λερωθεί με λεκέ που δεν καθαρίζει, να μπορέσετε να την αντικαταστήσετε τμηματικά.

2.   Η ταπετσαρία δεν συνιστάται να τοποθετείται σε τοίχους σαθρούς και κακής ποιότητας. Πριν την τοποθέτηση της, η επιφάνεια θα πρέπει να ελεγχθεί από κάποιον υπεύθυνο τεχνικό γιατί το πιο πιθανό που μπορεί να γίνει, είναι να ξεκολλήσει μαζί με την επιφάνεια του τοίχου.

3.   Για τους τοίχους που βρίσκονται σε κακή κατάσταση, μια οικονομική λύση είναι οι ταπετσαρίες από fiberglass που στην συνέχεια μπορεί να περαστούν με ένα χέρι μπογιάς. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε κουζίνες και μπάνια.

4.   Στο εμπόριο κυκλοφορούν υφασμάτινες  ταπετσαρίες, οι οποίες δεν πλένονται. Γι αυτό καλό είναι να αποφεύγονται σε χώρους που χρησιμοποιούνται καθημερινά. Συνιστάται να τοποθετούνται σε δωμάτια υποδοχής λόγω της επισημότητας που προσδίδουν.

 

Συμβουλές για πέτρινες κατασκευές ….. από αnαkαinisi

1.   Οι πέτρινες κατασκευές πρέπει να τοποθετούνται από έμπειρους τεχνίτες γιατί δεν πρόκειται για απλή οικοδομική εργασία.